Kom igång med ditt stadsnät

Vill du enkelt och snabbt komma igång med ditt stadsnät? Det finns två enkla sätt att skaffa abonnemang på. Antingen går du in i vår tjänsteguide och beställer eller så tar du direktkontakt med den tjänsteleverantör som du vill beställa tjänst ifrån. Nedan hittar du en beskrivning. Och självklart kan du ringa vår Kundsupport om du kör fast! Tel 0771-375 375 eller via vårt kontaktformulär.

Skaffa ett abonnemang av tv, internet & telefoni

Beställ via vår tjänsteguide här på webben

I vår tjänsteguide så hittar du en översikt över alla våra tjänster, aktuella priser och erbjudanden från alla leverantörer som finns tillgängliga via Fibras stadsnät. I guiden så kan du jämföra och beställa de tjänster som du vill ha. 

Beställ direkt från leverantören

Om du vet vilken leverantör som du vill beställa dina tjänster ifrån så kan du ta kontakt direkt med leverantören för att beställa. Du hittar alla våra tjänsteleverantörers kontaktuppgifter via knappen nedan.

Bra att veta!

När du beställer ett abonnemang kan det ibland vara bra att ha ditt uttagsnummer till hands. Mer om uttagsnumret hittar du längre ned på sidan.

Våra
internetleverantörer

I ett öppet nät kan du välja fritt bland väldigt många internetleverantörer!

Mer om hur du kommer igång med ditt stadsnät

Mer om wifi, fiberuttag och uttagsnummer. Slå en pling till vår Kundsupport om du kör fast! Tel 0771-375 375 eller via vårt kontaktformulär.

Så hittar du stadsnätet i din bostad

Användarnod

Användarnoden förekommer oftast i villor och i nyare lägenheter.
I användarnoden finns ett flertal portar som du kan ansluta dina enheter till. Till skillnad från stadsnätsuttaget så behövs ingen fördelare för att koppla in flera tjänster samtidigt. Användarnoden ska vara märkt med ditt uttagsnummer som du behöver vid beställning av tjänster.

Stadsnätsuttag – förekommer oftast i lägenheter

Skillnaden mellan ett stadsnätsuttag och en användarnod är att stadsnätsuttaget oftast bara har en port i jämförelse med användarnoden som har ett flertal portar. Detta betyder att du kan behöva skaffa en så kallad fördelare eller en användarnod för att kunna kabel-koppla till flera tjänster samtidigt som Internet, tv och telefoni. Stadsnätsuttaget ska vara märkt med ditt uttagsnummer som du behöver vid beställning av tjänster.

Vad är ett uttagsnummer och var hittar jag det?

Ett uttagsnummer är som en adress till just ditt uttag, det är till den adressen som din internettjänst hittar hem till dig. För att du ska kunna beställa internet, tv eller telefoni så behöver du ett uttagsnummer. Vanligtvis så ska du hitta det på en klisterlapp på ditt stadsnätsuttag eller användarnod, men ibland händer det att de trillar av och kommer bort.

Uttagsnummret består av en kombination av bokstäver och siffror till exempel “AA020123”

Om du är nyansluten får du alltid hem ett välkomstbrev med information om ditt uttagsnummer per post.  Uttagsnummer ska du annars hitta på användarnoden/fiberuttaget, på en klisterlapp.

Saknar du ett uttagsnummer på din användarnod/fiberuttag?

Om du saknar det får du gärna kontakta oss via vårt kundcenter så skickar vi ut en ny klisterlapp till dig, per post!

Ring 0771-375 375 för att komma i kontakt med oss.

Trådlöst eller trådbundet nätverk i din bostad, vad ska du välja?

För att sprida ut ditt nätverk i din bostad så kan du gå tillväga på lite olika sätt. Så ska du välja trådlöst eller kabel eller kanske både och? Som mycket annat i livet så är svaret varken svart eller vitt utan det handlar om vad som passar dig och dina uppkopplingsbehov bäst. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen och det finns olika metoder för hur du bygger ett trådlöst eller trådbundet nätverk. I detta avsnitt så kommer vi att gå igenom grunderna. 

Trådbundet
Fördelar: Väldigt låg risk för störningar, stabil och konstant hastighet.
Nackdelar: Omständig kabeldragning, fast installation. 

En trådbunden anslutning till t.ex. din dator eller TV innebär att du får en stabil och konstant uppkoppling till nätverket på grund av att kabeln är mycket mindre utsatt för störningar jämfört med en trådlös lösning. Baksidan av detta är att kabeln är en fast installation och om du vill flytta på din tv eller dator så måste du även flytta med kabeln. 

Trådlöst
Fördelar: Snabb installation, ingen kabeldragning, uppkoppling i hela hemmet. 
Nackdelar: Känslig för störningar, varierande stabilitet i uppkopplingen. 

Ett trådlöst nätverk har med tiden blivit det vanligaste sättet att ansluta alla våra enheter i hemmet med, mycket tack vare att det är enkelt att komma igång och du slipper att dra kablar. Även om tekniken har utvecklats en hel del på senare år så kämpar all trådlös teknik med sin omgivning och hinder med att skicka och ta emot signalerna. Faktorer som vilken typ av väggar du har i bostaden, hur långt det är till din trådlösa router, hur många enheter du har uppkopplade samtidigt, mikrovågsugnen, din grannes trådlösa signaler m.m. spelar in på stabiliteten i det trådlösa nätverket. Så vad ska du välja? Att köra på trådlöst är en smidig lösning som fungerar bra i de allra flesta fall och det finns signalförstärkare för dig som har problem med mottagningen. Men det trådlösa nätverket kan med fördel kompletteras med en kabeldragning till t.ex. din tv. Om du streamar film i hög kvalitet så tar det relativt mycket kapacitet av ditt hushålls internet därför kan det vara bra att ha en fast anslutning om du upplever problem med ett trådlöst nätverk.

Skip to content