Bild som genererats av AI.
Att använda stadsnätet är lite som att upptäcka en genväg till en enklare, smidigare och mer hållbar vardag. Oavsett om du bor i villa, hyr lägenhet eller driver företag så har fibertekniken en plats i ditt liv, och kanske utan att du ens har tänkt på det, hjälper den dig också att bidra till en mer hållbar framtid.
Stabil och hållbar teknik med flow
Tänk på hur mycket vi alla förlitar oss på en bra uppkoppling – både för jobb och till vardag. En dag där hemma kanske börjar med ett digitalt jobbmöte. Med fiber slipper du frustrationen med videoklipp som hackar och långa väntetider när du laddar ner tunga filer. Fibra kallar den internetupplevelsen – flow! Du kan jobba smidigt och snabbt, och det bästa av allt är att du kan göra det utan att behöva ta bilen till kontoret. Färre resor innebär färre utsläpp, och vips så har du gjort något bra för miljön, bara genom att koppla upp dig från köksbordet.
Fiberkablar är en hållbar teknik med lång livslängd. De behöver inte bytas ut eller underhållas lika mycket som andra uppkopplingar, vilket betyder färre resurser som går åt för att hålla allting fungerande. Fiber är en långsiktig investering som både gör ditt internet supersnabbt och minskar behovet av nytt material och underhåll, vilket sparar på jordens resurser.
Fibras hållbarhetsarbete
Fibra, som är en del av Mälarenergikoncernen, har som mål att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – i minsta detalj till 2035. Målet kallas Resan mot noll >.
– Fiber handlar om mer än snabbare uppkoppling och en smidigare vardag, användningen av fiber gör också att vi alla tar ett steg närmare målet om nettonollutsläpp. För att nå dit måste vi haka på ny teknik – som minskar vårt resande, hjälper oss att optimera vår energiförbrukning och får oss att konsumera smartare, säger Musa Bektas, chef för avdelningen teknik och support.
Den tekniska omställning som vi är inne i just nu präglas till stor del av Internet of Things, IoT, eller som det heter på svenska; sakernas internet. Med IoT menas exempelvis fastigheter, prylar och bilar som är uppkopplade mot nätet och kommunicerar med oss människor såväl som med varandra.
Fiber handlar om mer än snabbare uppkoppling och en smidigare vardag, användningen av fiber gör också att vi alla tar ett steg närmare målet om nettonollutsläpp.
Musa Bektas
– I Västerås och Hallstahammar har Fibra byggt trådlösa IoT-nät, Här snackar vi om sensorer som kan kopplas upp och göra allt från att övervaka till att automatiskt rapportera data. Det positiva är att sådana här sensorer är rätt så billiga, har batterier som räcker flera år och inte kräver någon ström. Med IoT-nätet på plats går det att koppla upp ännu fler sensorer för att effektivisera och spara resurser för invånarna och samhället. Fibra jobbar för att göra framtidens lösningar möjliga och eftersom det kommer nya typer av smarta sensorer hela tiden, är det bara att hänga med i utvecklingen, säger Musa.
Med IoT-nätet på plats går det att koppla upp ännu fler sensorer för att effektivisera och spara resurser för invånarna och samhället.
Musa Bektas
Vi gör framtidens smarta stad möjlig
När du använder stadsnätet via Fibra bidrar du till en hållbar framtid genom att koppla upp dig och låta tekniken göra jobbet. Framtiden är här, och tillsammans går vi mot nettonoll, uppkopplade och redo!