Fiber och trådlöst – två världar möts i en smartare stad

En wifi-symbol med kopplingspunkter samt en laddbar bil, gatubelysning, soptunna och en hiss. I bakgrunden syns fibertrådar.

Fibra växlar upp som katalysator för ny, digital infrastruktur. Robusta, fiberoptiska stadsnät får nu sällskap av trådlösa IoT-nätverk som rymmer allt fler uppkopplade prylar. Två världar som tillsammans kan göra samhället mer sammankopplat och hållbart.

”Till vi vet hur framtiden ser ut, skapar vi förutsättningar för den”. Det är utgångspunkten för Fibra när verksamheten nu går in i en ny fas. Grundidén är densamma – att utveckla kommunikationsinfrastruktur som gör att städer och dess invånare kan ta tillvara digitaliseringens möjligheter.

Anslutningar via fiberoptiska kablar som överför data med ljusets hastighet kommer fortsatt att vara det långsiktiga förstahandsvalet för hem och företag som vill ha den bästa digitala upplevelsen. Oavbruten tillgänglighet, uppkoppling med hög hastighet på riktigt, bättre säkerhet och mindre känslighet för väderförhållanden går inte att uppnå med andra kommunikationslösningar.

"Till vi vet hur framtiden ser ut, skapar vi förutsättningar för den"

Kompletterar erbjudandet med trådlös kommunikation

Ändå kompletterar Fibra sitt erbjudande med trådlös kommunikation. Anledningen? Nya, digitala möjligheter med IoT, Internet of Things, ett internet med prylar. Om lite drygt 25 år, 2050, väntas hela 24 miljarder prylar i världen vara upp- och sammankopplade. Gatljus, bilar, hissar och vattenpumpar. Till och med våra kläder.

 

Den verkliga världen kopplas ihop med den digitala

Hemmen och hela städerna blir smarta. Mycket inom vården, lantbruket, industrin och infrastruktur automatiseras. Nyckeln i det här är sensorer. Sensorer som fungerar lite som våra sinnen och mäter ljus, mörker, värme, kyla, ljud och rörelser.

Genom att de är uppkopplade kan det som mäts eller upptäcks skickas till oss snabbt. En väg kan utbyta data med fordonen som färdas på den och samarbeta för att minska faror och risker. Brandvarnaren kan kopplas till dörrar som stängs när rök upptäcks så att branden inte sprids. Gatubelysningen släcks och tänds automatiskt – och soptunnorna meddelar själva när de behöver tömmas.

 

Prylar kopplas upp i Västerås

I Västerås är det trådlösa nätverket (LoRaWAN) kopplat till fiber via stadsnätet och består av ett fåtal antenner med lång räckvidd. Just nu kopplas mängder av prylar upp mot Fibras trådlösa kommunikationsnät. Det gör att driftstoppen blir färre, resursanvändningen minskar och säkerheten ökar. Här är några färska exempel:

• Mätning av vattennivåförändring i kassuner och larm vid förändring
• Uppkopplad senorsboj som larmar vid utsläpp av olja
• Mindre pumpstationer som larmar vid behov av underhåll
• Sensorer som mäter innetemperatur och larmar om elskåp öppnas

Vill du veta mer om Fibras erbjudande? Kontakta Gustaf Englund så berättar han mer.

Kontaktuppgifter

Mejl gustaf.englund@fibra.se

Telefon 021-39 52 68

Ditt nät. Din stad. Din framtid.

Hur framtiden ser ut är det ingen som vet. Vi kan spekulera, önska och drömma. Om självkörande bilar, smarta fastigheter, tak med lummiga trädgårdar och ren luft. Om en sammankopplad och klimatsmart stad som kommunicerar, reflekterar och självförbättrar. Som gör livet bättre för alla som bor där vi verkar.

Tills vi vet hur framtiden ser ut, skapar vi förutsättningar för den. Därför finns Fibra. Som katalysator gör vi framtidens lösningar möjliga. För vi erbjuder framtiden den digitala infrastrukturen som morgondagens innovationer behöver.

Dela artikeln:
Skip to content