Hur går en fiberanslutning till?

På den här sidan berättar vi om hur en fastighet ansluts till fibernätet samt vad du behöver tänka på och eventuellt förbereda. Är du redo att börja surfa med flow?!

Fibras entreprenör, som utför anslutningen, kontaktar dig för att gå igenom stegen. Du har då möjlighet att ta upp eventuella funderingar med dem. Bor du i Strängnäs kommer du bli kontaktad av en projektör från SEVAB, Strängnäs Energi AB.

Leveranstid

Leveranstid från beställning till färdig anslutning är upp till 16 veckor, med reservation för tjäle och semestertider. Notera att leveranstiden gäller dig som bor i en fastighet som befinner sig i ett område som redan är anslutet till fibernätet.

 

Steg för steg

1. Information om ingrävningspunkt.

När entreprenören/projektören kontaktar dig kommer du få information om var ingrävningspunkten vid din tomtgräns är. Ingrävningspunkt är den plats på din tomtgräns där fibern behöver ligga placerad för att kunna kopplas på områdets fibernät.

2. Installation av användarnod*

Du behöver bestämma var i ditt hem du vill placera din användarnod. Den ska placeras mot en fri yttervägg (inomhus). På motsvarande sida på fasaden monteras en servicebox.

Några saker att tänka på vid val av placering av användarnod

  • Det ska finnas ett eluttag inom en meter från användarnoden.
  • Den ska ej placeras dold bakom ett skåp eller liknande.
  • Den får inte placeras i kalla eller fuktiga utrymmen eller för nära ett element.
""
Bilden visar placering av användarnod inomhus.

Installationen av användarnod och servicebox tar ungefär en timme. Du kommer bli kontaktad i god tid för tidsbokning. En vuxen bör vara hemma under denna tid. Installationsplatsen måste vara framkomlig så flytta undan möbler och annat som står i vägen.

När användarnoden och serviceboxen är installerad kan anslutningen färdigställas från utsidan, detta görs via serviceboxen när grävningen är klar.

Om du har en mediacentral inomhus

Om installationen ska ske i en mediacentral ansvarar du för att det finns kanalisation hela vägen fram till installationsplatsen. Ingen servicebox installeras i detta fall.

3. Grävning till tomtgräns

Vi söker schakttillstånd hos berörd väghållare/markägare och sköter sedan schakten fram till din tomtgräns. I vissa områden, till exempel vid nyproduktion, är fiberslangen redan åtkomlig innanför tomtgränsen.

4. Grävning på tomtmark

En skyddsslang ska grävas ner på din tomt. Beroende på hur du har avtalat detta så gräver du antingen själv eller så genomförs grävningen av en entreprenör. Fibras entreprenör tillhandahåller skyddsslangen.

Gräv från ingrävningspunkten vid tomtgränsen fram till husväggen, och lämna en grop öppen vid både tomtgränsen och husväggen tills anslutningen är klar.
Om du gräver själv får du information från entreprenören/projektören om när arbetet ska vara klart. Det är viktigt att grävningen är färdig i tid för att undvika onödiga ställtider och extrakostnader. Vi rekommenderar att skyddsslangen grävs ned på cirka 40 cm djup.

Vid nyproduktion förläggs kanalisation i samband med övrig infrastrukturs kanalisation.

Om du väljer att förbereda för fiberanslutning innan avtal rekommenderar vi en grön rillad slang om 50 mm i diameter för utomhusdragning samt vp-rör om minst 20 mm i diameter för inomhusdragning. Kanalisationen bör ha en slät insida och dragsnöre för att underlätta fiberdragningen.

""
Bilden visar placering av skyddsslang samt fasadbox och användarnod.

5. Driftsättning av fibern

När skyddsslangen är på plats kan entreprenören dra fram servisen i slangen och ansluta fastigheten till fibernätet. När detta är färdigt kan fibern driftsättas. När anslutningen är klar skickar vi ut ett digitalt välkomstmeddelande till dig (saknar vi ditt mobilnummer eller e-postadress skickas brevet postalt.)

Faktura

Fakturan/delfakturan (vid delbetalning) för anslutningen skickas i samband med att anslutningen är klar.

Dokumentera kabeldragningen

Som fastighetsägare ansvarar du för att känna till var kablar är dragna på din tomt, oavsett om det är du själv eller annan part som gräver. Dokumentera var fiberledningen grävs ner, samt eventuell annan kabeldragning, för att undvika skador vid framtida arbeten.

 

* Användarnod

För att kunna nyttja de abonnemang du skaffat via din fiberanslutning behöver du koppla din utrustning/enhet (till exempel tv, dator, mobil eller annan enhet) till din användarnod. Det finns olika sätt du kan koppla din utrustning/enhet till användarnoden för att nyttja fiberanslutningen.

Trådlöst
Du kan koppla in en trådlös router till din användarnod för att få trådlöst internet i ditt hem. Du kopplar sedan din utrustning/enhet till ditt trådlösa nätverk.

Datakablar
Du kan också använda dig av vanliga datakablar för att koppla in din utrustning/enhet. Behöver du fler portar på din användarnod kan de fördelas med hjälp av en router eller switch.

Observera att användarnoden behöver vara inkopplad till ett eluttag för att den ska fungera.

Abonnemang | Tv, bredband & telefoni

Bra att veta är att det kan ta lite tid att komma igång med bredband, TV och telefoni då din valda leverantör i vissa fall behöver leverera utrustning till dig innan du kan börja nyttja abonnemanget. Tänk på att eventuellt säga upp abonnemang du inte längre behöver.

Buller och stök

Under byggnationstiden av din anslutning kan buller, stök och smuts förekomma och vi ber dig ha överseende med detta. I större anslutningsområden genomförs arbetet i etapper. Arbetet på gatorna varvas då med installation i fastigheterna. Är fibernätet via Fibra redan förberett i ditt område och du efteransluter din fastighet blir byggnationen naturligtvis inte lika omfattande.

Ska du renovera, måla om eller liknande?

Kontakta alltid oss på Fibra för konsultation och eventuell åtgärd innan renovering påbörjas i närheten av användarnoden eller fiberdragningen. Användarnoden ska aldrig monteras ned eller flyttas av obehörig. Om användarnoden skadas på grund av yttre åverkan gäller inte garantin.

Återställning

Kommunala ytor

För återställning av kommunala ytor ansvarar kommunens entreprenör, detta efter att Fibra klarrapporterat avslutat schaktarbete. Fibra har ingen insyn i kommunens entreprenörers tidsplan. För mer information kontakta din kommun.

Samfällda ytor

För återställning av samfällda ytor eller liknande ansvarar Fibras entreprenör.

Gällande grävning inom den egna fastigheten

Om du avtalat att grävning ingår i priset ingår endast grovåterställning. Med grovåterställning menas att entreprenören lägger tillbaka uppgrävda jordmassor och planar ut ytan. Överblivna jordmassor och eventuella stenar och rötter som grävts upp fraktas bort av entreprenören. Det är sedan du som fastighetsägare som ansvarar för finåterställning. Entreprenören står ej för ny jord, grässådd, asfaltering, plantering av rabatter, plattsättning eller liknande.

Planering av uttag

Eftersom ditt hus kommer att anslutas till fiber via Fibra kan du få all din kommunikation via fibernätet. Vi rekommenderar att du redan i planeringsstadiet bygger för att det skall finnas minst ett dubbeluttag för data i varje rum (för att möjliggöra kommunikation till både dator och TV), med minst Cat6.

Mediacentral

Alla datakablar från de olika rummen skall samlas i en korskopplingspanel i din så kallade mediacentral. Din installatör kopplar ihop kablarna från din mediacentral till uttagen i din användarnod.

Tv

Via de olika leverantörerna i det öppna nätet via Fibra kan du idag få TV via fibernätet. För bästa tittarupplevelse rekommenderar vi att du kopplar din TV direkt till fibernätet via ett datauttag. Detta ger dig en stabil och högkvalitativ bild. Även om trådlösa lösningar finns tillgängliga, är en kabelanslutning överlägsen när det kommer till stabilitet och hastighet.

Skip to content